top of page

Upanje na novo kurativno zdravljenje otrok z nevroblastomom


Vir: Karolinski inštitut


Otroci, pri katerih se agresivni rak, znan kot nevroblastom, ponovi, imajo majhne možnosti za preživetje. Vendar pa so raziskovalci zdaj pokazali, da lahko zaviralci DHODH, ki jih ljudje dobro prenašajo, pozdravijo nevroblastom pri miših, če jih dajemo v kombinaciji s kemoterapijo. Študija utira pot kliničnim preskušanjem te kombinirane terapije.


Otroci, pri katerih se agresivni rak, znan kot nevroblastom, ponovi, imajo majhne možnosti za preživetje. Vendar pa je skupina, ki vključuje raziskovalce na Karolinska Institutet na Švedskem, zdaj pokazala, da lahko zaviralci DHODH, ki jih ljudje dobro prenašajo, pozdravijo nevroblastom pri miših, če jih dajemo v kombinaciji s kemoterapijo. Študija, objavljena v reviji JCI Insight , utira pot kliničnim preskušanjem te kombinirane terapije.


Nevroblastomi so tumorji živčnega tkiva, ki se običajno diagnosticirajo pri zelo majhnih otrocih, običajno pred drugim letom starosti. Bolezen vsako leto prizadene približno 15 do 20 otrok na Švedskem in je najsmrtonosnejša oblika raka pri dojenčkih. Ta nova študija kaže, da ima beljakovina DHODH (dihidroorotat dehidrogenaza), ki je vključena v presnovo in sintezo DNA, ključno vlogo tudi pri spodbujanju rasti tumorja agresivnih nevroblastomov.


"S ciljno usmerjenim zdravljenjem s specifičnimi zaviralci DHODH so v različnih študijah na celicah in živalih pokazali, da rakave celice odmirajo in da tumorji prenehajo rasti," pravi Ninib Baryawno, višja raziskovalka na Oddelku za zdravje žensk in otrok Karolinskega inštituta in ena od ustrezni avtorji študije. "To je zelo obetavno, saj se je pokazalo, da se zaviralci DHODH v kliničnih preskušanjih za druge motnje dobro prenašajo."



Možnost izboljšanja preživetja


Ko so raziskovalci združili zaviralce DHODH s kemoterapijo, ki se že uporablja za zdravljenje otrok z nevroblastomom, jim je uspelo pozdraviti miši z agresivno različico bolezni.


"To kombinirano terapijo je treba klinično preizkusiti, saj lahko izboljša preživetje otrok z nevroblastomom," pravi Baryawno. "To je zelo potrebno, saj so možnosti za preživetje ob ponovitvi žal majhne s trenutnimi zdravljenji."


Študijo so izvedli v tesnem sodelovanju z raziskovalci splošne bolnišnice Massachusetts in Harvardskega inštituta za izvorne celice v ZDA. David Sykes, eden od starejših avtorjev v Bostonu, je komentiral:


"To je vznemirljiva ugotovitev z resničnim potencialom za pomoč bolnikom. Prav tako poudarja pomen mednarodnega sodelovanja."


Z analizo podatkov o bolnikih več kot 600 otrok z nevroblastomom so raziskovalci ugotovili, da so tumorji z visoko stopnjo DHODH bolj agresivni in smrtonosni. Nato so celične kulture in miši obdelali s specifičnim zaviralcem DHODH, imenovanim Brequinar.



Oslabi "motor" tumorja


Ko so raziskovalci analizirali izražanje genov v tumorjih, so ugotovili, da Brequinar zmanjša aktivnost gena MYCN, enega od "motorjev", ki poganjajo rast tumorja. Po zdravljenju pa so tumorji spet začeli rasti. To je raziskovalce spodbudilo k kombinaciji zdravila Brequinar s kemoterapijo, kar se je izkazalo za recept za uspeh, ki je ozdravil obolele miši.


"Nevroblastom je bolezen, ki se začne zelo zgodaj v razvoju, celo v fetalni fazi," pravi prva skupna avtorica Thale Kristin Olsen, raziskovalka na Oddelku za zdravje žensk in otrok Karolinskega inštituta in Oddelku za imunologijo, genetiko in patologijo, Univerza Uppsala. "Naslednji korak naše raziskave je ugotoviti, zakaj je protein DHODH tako kritičen za rast tumorja."


Študijo so financirali švedska fundacija za boj proti otroškemu raku, švedski raziskovalni svet, švedsko združenje za boj proti raku, skladi za raziskave raka Radiumhemmet in fundacije Wenner-Gren. Eden od ustreznih avtorjev, David B. Sykes, je soustanovitelj in delničar podjetja Clear Creek Bio, svetovalec in delničar podjetja SAFI Biosolutions ter svetovalec podjetja Keros Therapeutics. O drugih navzkrižjih interesov niso poročali.


0 comments
bottom of page