top of page

Primerno ravnanje staršev za boljše zdravje otrok


Image by master1305 on Freepik

Starši imamo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja svojih otrok. Vendar pa lahko nekatere napake, ki jih starši delamo, vodijo do tega, da so otroci pogosto bolni. Med najpogostejšimi starševskimi napakami, ki lahko vodijo do tega, da so otroci pogosto bolni, so:

  • Neupoštevanje higienskih navad: Redno umivanje rok je ključno za preprečevanje širjenja bolezni. Starši lahko otrokom pomagajo pri tem, da jih poučijo, kako pomembno je redno ter pravilno umivanje rok za njihovo zdravje.


  • Nezadostno spanje: Otroci nujno potrebujejo dovolj spanja za krepitev imunskega sistema in splošno dobro počutje. Starši so tisti, ki edini lahko poskrbijo za redno in prijetno spalno rutino otroka in mu zagotovijo primerno okolje za kakovostno, prijetno in zadostno spanje.


  • Nezdrava prehrana: Uravnotežena prehrana, v katero so vključeni vsi pomembni nutrienti; kakovostne vlaknine, aminokisline, beljakovine, maščobe, vitamini, ogljikovi hidrati, je ključnega pomena za zdravje otrokovega imunskega sistema. Starši so najpomembnejši pri oskrbi otroka z zdravo ter uravnoteženo prehrano, ki vključuje različne vrste hrane. Vse pogosteje so otroci deležni premalo kakovostne prehrane zaradi številnih vplivov okolja in razmer in to vodi v vse bolj problematično oskrbo otrok s pomembnimi hranili, kar močno vpliva na slabšanje zdravja današnjih otrok in mladine, kljub vse večjemu znanju o potrebi organizma po hranilih. Za zdravje otroka ne pozabite na to dati posebnega poudarka.


  • Neustrezno oblačenje: Primerno oblačenje glede na vremenske razmere je pomembno za ohranjanje telesne temperature in zdravja. zelo pomembno je upoštevati vremenske razmere in otroka primerno obleči, ne modno, v najnovejše in pomembne znamke, temveč v kvalitetne, čim bolj narave in razmeram primerne materiale, kot so nas učili babice in dedki...s plastenjem...majica, na majico...jeseni naj se dodajajo, pomladi odvzemajo...Otroku je potrebno dati takšna oblačila, da jih lahko po potrebi dodaja ali odvzema glede na njegovo aktivnost ter zunanje razmere. nikoli pa naj ne bo oblečen preveč ali premalo, saj to moteče vpliva na zdrav razvoj imunskega sistema in ravnovesja telesne temperature ter posledično otrokovo zdravje.


  • Neupoštevanje otrokovega počutja: Poslušanje otrokovega počutja in odzivanje na njihove potrebe je ključnega pomena za ohranjanje zdravja! otroci so še mlada, iskrena bitja, ki redki lažejo brez razloga. Še posebej glede njihovega počutja, saj gre lahko za psihološki ali telesni vzrok, da nečesa ne želijo in potrebno je raziskati, kaj otroka muči, če želimo, da bo zdrav in srečen. Prav je, da si vzamemo potreben čas, da vklopimo sočutje ter razumevanje in prisluhnemo otrokovim potrebam ter se primerno odzovemo na njihove težave. zato smo starši, ker sami si še ne zmorejo pomagati.


V točkah smo opisali pet nasvetov, s katerimi lahko kot starši ukrepamo bolje, drugače in pomagamo otroku.


Pri neupoštevanju higienskih navad je ključno, da starši otroku pomagamo pri rednem umivanju rok in le nujni uporabi razkužil.


Pri nezadostnem spanju lahko starši poskrbimo za kakovostno in redno spalno rutino in zagotovimo primerno okolje za spanje.


Pri nezdravi prehrani lahko starši poskrbimo za uravnoteženo prehrano, ki vključuje različne vrste hrane.


Pri neustreznem oblačenju je pomembno, da starši upoštevamo vremenske razmere in otroka primerno oblečem oz. upoštevamo plastenje ter damo otroku priložnost, da oblačila prilagaja svojemu trenutnemu počutju.


Pri neupoštevanju otrokovega počutja pa je ključno, da starši prisluhnejo otrokovim potrebam in se odzovejo na njihove težave.


Poleg omenjenega strokovnjaki opozarjajo na še nekatere druge napake, ki lahko vodijo do tega, da so otroci pogosto bolni. Med njimi so pretopla oblačila, pretirana sterilnost, omejeno igranje na prostem in izogibanje stiku z živalmi. Starši lahko s preprostimi spremembami v vsakdanjem življenju pomembno prispevajo k zdravju svojih otrok in jim tako omogočijo bolj zdravo in srečno otroštvo.

0 comments
bottom of page