top of page

Prestižna dražba slik v Monacu

Grimaldi Forum v Monacu je gostil že tradicionalno prestižno razstavo umetnin moderne umetnosti v sklopu katere je potekala dobrodelna dražba dražbene hiše Christie's.

V Monte Carlu se je konec aprila 2013 odvijal četrti salon umetnosti Art Monaco. Javnosti je bila na ogled pisana množica del moderne umetnosti. Razstava umetnin je bila na tako imenovanem igrišču za bogate in slavne, na francoski rivieri, v enem izmed najbolj prestižnih družabnih središč v Evropi, v Grimaldi Forumu v Monacu.


Zbirateljem in drugim izbranim premožnem je bil z ekskluzivnim VIP sprejemom omogočen premierni ogled in nakup del na dražbi, ki jo je pripravila znamenita dražbena hiša Christies. Na ogled so bila postavljena originalna dela Picassa, Warhola ter številnih izjemno perspektivnih ter velikih umetnikov. Tako na razstavi, kot na dražbi, je na povabilo sodelovala tudi naša ustanova, na kar smo izjemno ponosni.


Našo ustanovo je na razstavo povabil osebno Jonessco Rodriguez, potem, ko je osebno slišal za osebno zgodbo ustanoviteljev ter za dolgoletna prizadevanja ustanove za pomoč bolnim otrokom ter njihovim družinam. Tudi sam je bil namreč nekoč sirota, ki jo je pod okrilje vzel premožen gospod in mu s tem popolnoma spremenil življenje ter siceršnjo žalostno usodo. 


Sedeti poleg potomcev Napoleona Bonaparteja, ni kar tako. Od te izbrane visoke družbe kot sodobni Robinhood skozi umetnost prejeti sredstva za bolne otroke z družinami ter povedati svetu, da nam je v Sloveniji mar za naše otroke, ki potrebujejo pomoč ter njihove družine, je bilo izjemno, nepozabno doživetje. 


Med glavnimi soorganizatorji dražbe je bila tudi bivša Iranska princesa Farah Diba Pahlavi, velika dama, žena nekdanjega iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija, ki je znana kot ena izmed največjih zbirateljev izjemnih, najdražjih umetnin na svetu. Tudi sama je umetnica. 


Dražbo je vodil Mednarodni direktor Christie's dražbene hiše g. Hugh Edmeades.

Ustanova je na dražbo dala dve likovni deli. Prvo je bilo izjemno lepo, unikatno likovno delo predsednika Boruta Pahorja, ki je z ogljem upodobil prekrasno, razbohoteno cvetlico, ki raste in živi, katero je predsednik narisal lastnoročno in jo podpisal z namenom pomagati bolnim otrokom ter naši ustanovi.


Ustanovi jo je predal na prireditvi ¨Mali junaki nas združujejo¨ v Narodni Galeriji, katere častni pokrovitelj je bil sam. V slovenski Narodni galeriji je dober mesec pred Monacom namreč potekala razstava likovnih del vodilnih ter podpornikov ustanove.

Poleg slike predsednika Pahorja so organizatorji dražbe torej izbrali tudi likovno delo podpornika bolnih otrok, dobrotnika in slovenskega umetnika Dianna A. Jaklja, poimenovano ¨Killing Blue¨. Obe likovni deli sta bili uspešno zdraženi. Ustanova pa je imela tudi svoj boot (razstavni salon) na razstavi, kjer so bila na ogled svetovni javnosti tudi druga dela ustanove.


Jonessco Rodriguez, ustanovitelj in organizator monaškega dogodka, je sočasno pripravil še prodajno razstavo Barranquillarte v Barranquilli, v Kolumbiji, za katero je komisija organizatorja izbrala še sedem likovnih del Dianna A. Jaklja.


Rodriguez pa je želel združiti obe celini s kreacijo digitalne svetovne razstave v virtualnem svetu. Tako je ustvaril poleg dveh živih tudi spletno razstavo za ves svet, katera se je odprla na dan razstave v Monacu in je bila odprta vse leto. Vsi, ki niso utegnili priti na razstavo v živo, so lahko odprli svoj avatar in se z njim sprehodili skozi realne, virtualno poustvarjene separeje oziroma boote.


Draženi sliki ustanove je komisija dražbene hiše Christie's ocenila na 2000 ter 3.000 €, dosegli pa sta končni znesek donacije v višini 6000 € ter 3.500 €. Denar je šel v dobrodelne namene, po pravilih del za fundacijo iranske cesarice, del pa za naše bolne otroke. Donacija je namreč podarjen znesek brez zahteve za prejem protivrednosti. Sliki sta bili ustanovi vrnjeni. Kljub temu, da se na tovrstnih prestižnih zasebnih dobrodelnih dražbah umetnine fizično ne prodajo, je samo povabilo za sodelovanje na takem dogodku neizmerno velika čast, tako za umetnika kot njegovo izbrano umetniško delo.


Z vrednotenjem likovnega dela s strani najeminentnejše dražbene hiše na svetu Christie's, se umetniku ter njegovim umetninam s tem odprejo vrata na višji nivo vrednosti njegovih del, kot tudi višji vrednosti umetnika samega. Na avkciji so bili prisotni eminentni gostje, predvsem potomci kraljevih družin: - HM Empress Farah Pahlavi - S.A.R. Princess Maria Gabriella de Savoy - Baron & Baronne Roland Gillion Crowet - Mme Jalen Khosravani - Mr Giovanne Randonini - Baronne de Massy - Charles and Catherine Napoleon - Mr. Pal Sarkozy and family - in mnogo drugih… Dianno A. Jakelj je v sliki uporabil svojo edinstveno in novo tehniko, katero je poimenoval CALIDRAW PAINTING, v to in tudi nekatere druge slike pa je vdelal na tisoče drobnih pristnih avstrijskih kristalov Swarovski.   


0 comments
bottom of page