top of page

Obisk pri ministru za zdravje dr. Marušiču

Naš predsednica uprave ga. Olga Bahun je dr. Marušiču zaradi vse pogostejših primerov dolgotrajnega čakanja na obisk ali preiskavo pri specialistih naših bolnih otrok.

Vse več primerov neučinkovite ali pozne postavitve diagnoz pri naših otrocih ter vse pogostejših vprašanj glede napotitve ali možnosti zdravljenja ali diagnosticiranja v tujini predlagala, da bi poglobili več kot 10 letno sodelovanje na državni ravni z zdravniki iz Avstrije, ki so pomagali že številnim našim otrokom ter so pripravljeni ter odprti za tesnejše sodelovanje.


Gre za dobrobit razbremenitve naših specialistov, za uveljavljanje pravic otok do kakovostne in pravočasne zdravstvene oskrbe ter racionalizacijo stroškov zaradi hitrejše diagnostike in posledično pravočasnega, s tem kratkotrajnejšega, po vsej verjetnosti uspešnejšega in tudi cenejšega zdravljenja.


Skratka, vsem v dobro. Dolgotrajno postavljanje diagnostike, kar je predvsem posledica našega sistema in ne krivda zdravnikov, je lahko za naše otroke ( navedbe primerov otroka s Chronovo boleznijo, otroka z Limfoblastno akutno levkemijo, nevrofibromatozo…) usodna ali z dolgotrajnimi posledicami.


Minister se je prijazno in dokaj hitro odzval, predsednico povabil na sestanek tudi na pobudo njegovih sodelavk, odzvali smo se in tako so se 21.09. sestali naša predsednica ga. Bahun, koordinatorka naše pravne skupine ga. Markovič , minister Marušič, ga. Stegel, ga. Radej Bizjak ter ga. Vidic.

Vtise sestanka urejamo, predlog MZZ pa je bil, da bi Avstrijski zdravniki pridobili licenco ter vpis v register Slovenskih zdravnikov, skratka, da bi svoje storitve in znanje prinesli v podporo pediatriji k nam. Sedaj potekajo razgovori in ugotavljanja, kako do realizacije. Prilagamo dopis vodja naše pravne skupine dekana Dr. Kneza,ki ga je predsednica izročila ministru Marušiču, uradni odgovor Ministrstva za zdravje glede naše pobude ( nazvali so nas popolnoma napačno, to nam je vzbudilo precejšnje razočaranje, saj se s tem kaže, koliko koga in njegova dejanja pomoči v zadnjih devetih letih ter sodelovanja s tujimi specialisti v dobrobit številnih rešenih življenj naših otrok, dejansko na MZZ cenijo ) in delček ugotovitev glede pristojnosti tujih zdravnikov.

0 comments
bottom of page