top of page

Ko pomagate "Malemu bolnemu junaku" pomagate tudi sebi


Image by denamorado on Freepik

Spoštovani, podarjamo vam radost, notranje zadovoljstvo, mir in srečo. Pa tudi večjo delovno vnemo in izboljšano koncentracijo.


Kronično hudo bolan otrok ima občutek resnosti bolezni, tudi brez zdravniške razlage, namige prejme skozi svoje počutje in informacije o bolezni, ki jih je ujel, skozi nujnost zdravljenja, stik z drugimi pacienti ter odzivi družine in prijateljev. Ko je še čisto majhen, se seveda ne zaveda, a otroci hitro odraščajo in bolezni se jim v nedogled ne da prikrivati, obenem pa so iz generacije v generacijo bolj dojemljivi. Ta "tekoči" proces dojemanja se lahko spreminja vsak dan, odvisno od okoliščin. Mnogokrat ga, če tudi je otrok, pahne v depresijo, ne vzpodbudna razmišljanja, v žalost, v grozen strah.


Zato je izjemno pomembno zavedati se nihanj v njihovem odzivu na bolezen ter razpoloženju in počakati na komunikacijo. In December ter simpatična možica z belimi bradami, ki v decembrskih dneh razveseljujeta in obdarujeta, sta vsekakor čudežna. Imata izjemen dar, ki ga nima prav nihče drug, ne zdravniki, ne strokovnjaki na področju mentalnega zdravja in ne bližnji. Njunega daru ni mogoče ukrasti, nadomestiti ali zanikati. Odpirata žalostna srca malih bolnikov in jih pripravita na olajšanje duše in na veselje. Dvigneta raven dobrih hormonov, ki lahko k zdravljenju prispevajo več, kot karkoli drugega. Tega ni moč kupiti.


Moč pa je kupiti darilo, ki se ga podari bolnim otrokom in njihovim družinam. Obdaritev bolnega otroka (koristna, ki ni nujno igrača, ampak prilagojena željam in potrebam, lahko je doživetje, lahko strokovna pomoč ali kaj drugega) in razbremenitev skrbi staršev bolnega otroka, če želimo ali ne močno vpliva na porast hormona dopamina pri njih (ta sodeluje v uravnavanju hormonov), posredno pa tudi serotonina (hormona sreče, enako deluje tudi noradrenalin, ki je povezan s tem hormonom in deluje kot antidepresiv, na oba učinkuje aktivacija dopamina) in oksitocina (hormon povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške), saj dobi otrok objem , pozornost, izkazano skrb in ljubečnost ob izročitvi daru (z dopaminom se vse začne). To so dobri hormoni, ki otrokom izjemno pomagajo! Vsak otrok se obdaritve vsaj malo razveseli, zato postane srečnejši in se morda odpre iz školjke skrbi in strahu. In morda tudi družina, vsaj za trenutek, en dragoceni moment.


Vsi ti hormoni zaradi enega dogodka, sprožijo valovanje dobrih, pozitivnih čustev, prenašanje in širjenje veselja, pozitivnosti, volje, domišljije, bistrejše so misli, večje je notranje zadovoljstvo, večji je občutek miru in občutka notranje sreče, evforije in vznesene radosti, večja je sposobnost pomnjenja, izboljšano socialno obnašanje, porastejo tudi spolne želje, telo ima več energije, izboljša se sposobnost koncentracije. spodbuja živahnost in dobra volja. In izgine strah!


Zelo pomembna je razlika doživljanja otroka pri stanju revščine ali doživljanju otroka v stanju

bolezni, ki jo spremlja revščina (sploh, ko pride do tega zaradi bolezni). V centru naše ustanove so seveda otroci, a pogosto zboli tudi vsaj eden od staršev, ker je stres prehud. Otrok seveda ne pozna in še ne razloči velike razlike v merjenju dobro imetja. Ampak ni pa slep. In pričakuje, da moža z belo brado ne delata razlik. Ko je bolan, je več med ljudmi, vidi marsikaj. Sliši marsikaj. Ne razume še, da očka in mamica nimata, ker sta pod stresom zaradi bolezni, ker kupujeta druge storitve in dodatke, ki mu lajšajo spopadanje z boleznijo in zato ne moreta dati daril…Vse to je za otroke preveč, ker so vendarle bolni in se spopadajo bolj z vprašanjem; ¨Ali je to moj zadnji Božič…¨ ? Vsekakor se sprašujejo marsikaj, o čemer se morda z nikomer ne morejo pogovoriti. Vendar ob Božičnem obdarovanju ter vzdušju in izkazani ljubezni se marsikaj lahko zgodi in odnese stran bremena, ki ga težijo. Če ne za vselej, vsaj za nekaj časa.


Ljubečnost in pozornosti ter podporo si zaslužijo tudi družine malih bolnih junakov. In tudi njim mogoče vsaj za nekaj trenutkov odpremo srca, poženemo hormone in odnesemo skrbi. In vredno je, kajti mnogi bodo morali imeti veliko moči, da bodo prenesli stres in težke čase, ki se jim ne morejo ogniti.


Nenazadnje pa s tem, ko darujete, pomagate sebi… In to bolj, kot lahko verjamete…


Dokazano je, da prejemanje daril zvišuje raven oksitocina. Zakaj ne bi koga presenetili brez

posebnega razloga, brez tega, da bi karkoli pričakovali v zameno? Ko kaj podarite iz srca, dobite v zameno tudi vi porast Oksitocina. Ko ljudem izkažete ljubečnost in skrb, vam poraste Oksitocin. Le ta je ne nazadnje molekula ljubezni. In če želimo dobiti ljubečnost, jo moramo najprej dati. In v decembru se čim več objemajte. Dotiki z drugimi ljudmi ne poskrbijo le za povišanje ravni oksitocina v našem telesu, ampak tudi zmanjšujejo možnost za nastanek bolezni srca in ožilja ter krepijo imunski sistem. Z objemi povezanimi s prijetnimi dejanji, poskrbite tudi za višjo raven oksitocina v njihovem telesu. Z vašo pomočjo bomo tudi mi objemali ob obdarovanju.


Hormon dopamin povzroči vzneseno radost. Serotonin ( ki je v bistvu najprej nevrotransmiter, šele v krvnem obtoku se spremeni v hormon) pa notranje zadovoljstvo. Serotonin je tudi hormon miru in občutka notranje sreče. Regulira delovanje celic, ki so odgovorne za razpoloženje človeka, deluje na sposobnost pomnjenja, na socialno obnašanje, na spolne želje, na delovno sposobnost, na koncentracijo…Če je v možganih primanjkljaj serotonina,  človek občuti slabo razpoloženje, poveča se mu nemir, počuti se utrujenega, zmanjša se mu želja po spolnosti, poveča se depresija – celo najhujše oblike, ko človeka pošljejo v psihiatrično bolnico.


Primanjkljaj serotonina je odgovoren tudi za stanja, ko ne moremo predmet svojega oboževanja izbiti iz svoje glave, po drugi strani pa se tudi ne moremo znebiti zastrašujočih misli. Več trenutkov darovanja, ki vas napolnjuje z iskrenim zadovoljstvom pomaga pri proizvajanju serotonina.


Istočasno pa prejemanje vsega, kar spremlja obdarovanje otrok dojema enako osvobajajoče, predvsem pomembno je, da hormoni poskrbijo, da se otrok in družina vsaj takrat znebijo zastrašujočih misli.


Imamo sklenjen krog! Vzročno - posledično povezavo med količino serotonina v telesu in

razpoloženjem je "dvosmerna", če se nivo serotonina poveča, se ustvari  dobro razpoloženje; če se pojavi dobro razpoloženje, se poveča nivo serotonina. In srečni smo v tem primeru celo trije, Vi, ki darujete, mi in prejemniki daru.


Znanstveno smo vam pojasnili, kako dobro dejanje pozitivno vpliva na darovalca, nas, ki smo tu za bolne otroke že od leta 2001 in na prejemnike. Ker smo ustanova z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in z veliko strokovnega znanja o vseh okoliščinah, ki se dotikajo bolnih otrok ter njihovih družin, kar zadeva vse spektre njihove bolezni, možnosti, življenja, doživljanj, pravic,.. (več vidite na naši spletni strani). Iskreno upamo, da to prepoznate.


In če to cenite, nam prosimo pomagajte vzburkati pozitivne hormone vseh, da bomo s tem pomagali vam, nam in poleg živali najranljivejšim prebivalcem naše domovine. Tako bomo lahko vsi vstopili v novo leto polni svežih energij in moči, veselja, ljubečnosti, z dobro koncentracijo in delovno vnemo.


Iz srca hvala!


USTANOVA - FUNDACIJA ZA POMOČ OTROKOM

Ilirska cesta 2, 4270 Jesenice


SI56 0209 2009 0588 516, NLB d.d. 

Koda namena: CHAR 

Namen: POMOČ MALIM JUNAKOM

Sklic: SI00 9959


Prikazan je pravilno izpolnjen UPN nalog. Vsi, ki uporabljate mobilno aplikacijo katerekoli Banke, pa lahko "Malim junakom" prispevate svojo donacijo direktno, s skeniranjem Kode QR na izpolnjenem UPN nalogu.

Vsem donatorjem v imenu "Malih junakov" še enkrat iz vsega srca najlepša hvala!



0 comments
bottom of page