top of page

Sklenili smo sodelovanje z Humanitarno Fondacijo ¨Prvi Korak¨ iz Srbije

Naša ustanova je ob začetku letošnjega leta sklenila sodelovanje s Humanitarno Fondacijo ¨Prvi Korak¨ iz Srbije, katere ustanovitelj je Bojan Kačavenda, oče prezgodaj rojenega dečka, ki je zaradi zapletov ob porodu utrpel desnostransko Hemiparezo.


Naša primarna skupna prizadevanja so usmerjena v nabavo aparata, ki tako otrokom, kot odraslim pomaga shoditi ob nevroloških in drugih zapletih. Imenuje se Lokomat Pro. V Sloveniji imamo dve takšni aparaturi, eno v Soči, katero lahko koristijo tudi otroci brezplačno, druga pa je v zasebnem zdravstvenem centru v Ljubljani in je samoplačniška.


Tudi na Hrvaškem imajo en Lokomat, R. Srbija pa ga še nima, zato smo se odločili, da ga pomagamo priskrbeti. Obrnili smo se po pomoč na dolgoletnega direktorja rehabilitacijskega centra Soča, sedaj že upokojenega gospoda Franca Hočevarja, ki je obljubil, da bo gospoda Kačavendo povezal s sedanjim direktorjem centra Soča, da naredijo naši tamkajšnji strokovnjaki brezplačno predstavitev tega aparata s pomočjo sina gopoda Kačavende, ter, da se aparaturo predstavi strokovnjakom v Srbiji in tudi tistim seveda, ki lahko financirajo nabavo Lokomata Pro za Srbske otroke, ki naj bi ga imeli na voljo brezplačno.


Seveda lahko pomagate tudi vi. V nadaljevanju vam prilagamo opis humanitarne Fondacije in podatke za nakazilo donacije neposredno njim, z namenom pomoči pri nabavi Lokomata Pro.


To storite tako, da: Nakažete donacijo na devizni račun: 340-10027258-87 SWIFT CODA: GIBARS2 ERSTE BANK AD NOVI SAD, REPUBLIKA SRBIJA IBAN: RS35340000001101716424 PRVI KORAK, SOLUNSKA 7, 21000 NOVI SAD

Humanitarna fondacija „PRVI KORAK“

je nastala 2017. leta na osnovi osebnih izkušenj in potreb, ki so se pojavile v borbi ustanovitelja Fondacije za čim boljše okrevanje in zmanjšanje posledic predčasnega rojstva njihovega sina Mihajla. Predčasno rojstvo imelo je za posledico desnostransko hemiparezo, eno od oblik cerebralne paralize, zaradi tega je Mihajlo že več kot devet let vključen v razne vrste terpij.


V razgovoru z Mihajlovo fiziatrinjo prof.dr Aleksandro Mikov, smo prišli do skupne ideje o nakupu LokomatPro sistema. Ta ideja je nastala iz potrebe, da se omogoči brezplačna robotska rehabilitacija otrok.

LokomatPro sistem je robotizirana naprava za učenje, vadbo in korekcijo hoje. Ta sistem ponuja izboljšano funkcionalno lokomotorno terapijo, ki se posebej programira za vsakega pacienta, individualno. Uporabniki LokomatPro sistema so otroci z različnimi težavami v gibanju oz. hoji.


Prednosti LokomatPro sistema se ogledajo v naslednjih dejstvih:


- omogoča visoko intenzivno terapijo tudi v zgodnih stopnjah rehabilitacije,

- omogoča individualno nastavitev simulacije hoje, z uporabo egzoskeletona, kot tudi s pomočjo obrazcev hoje, ki jih lahko prilagodimo potrebi,

- omogoča pomoč, ki je nujna v procesu rehabilitacije, skozi uporabo nekoliko sistemov kontrole hoje in položaja nog v procesu hoje,

- omogoča obstoj sistema za konstantno individualno opazovanje in vpis vseh podatkov o zdravstvenem zboljšanuju (spremembah zdravstvenega stanja pacijenta).


LokomatPro sistem se uporablja v rehabilitaciji pacientov, ki imajo težave pri hoji, povzročene s cerebralno paralizo, nevrološkimi poškodbami, nevrološkimi boleznimi, spinalno distrofijo mišic, ali pa s poškodbami kosti.


Uporablja se lahko pri rehabilitaciji otrok:


- po traumatski poškodbi možganov,

- po traumatski leziji hrbtenice,

- z otroško cerebralno paralizo,

- s spinalno distrofijo mišic,

- po različnih ortopedskih posegih na spodnjih ekstremitetah ,

- z motnjami v hoji z različnimi etiologijami.




Z nakupom tega robotiziranega sistema za rehabilitacijo, bi Inštitut za zdravstveno zaščito otrok in mladine Vojvodine, kot tudi Klinika za otroško habilitacijo in rehabilitacijo imeli enake pogoje, za rehabilitacijo otrok, kot razviti centri za rehabilitacijo v svetu. Z nakupom LokomatPro sistema, bi Inštitut lahko postal vodilni center za rehabilitacijo otrok v regiji.


S tem sistemom bi bila tako potrebna, vrhunska in nenadomestljiva individualna rehabilitacija dostopna vsem otrokom, kar bi bolj kot si lahko predstavljamo vplivalo na kakovost njihovih življenj.


Poleg nabave sodobne opreme za rehabilitacijo, Fondacija „PRVI KORAK“ vlaga velik trud, da s svojimi aktivnostmi pomaga pri podpori in edukaciji vseh, ki pomagajo otrokom z dodatnimi in posebnimi potrebami. Fondacija dela na tem, da se omogoča bolj kvalitetno življenje za vse predčasno rojene otroke, otroke, ki potrebujejo pomoč zaradi bolezni ali poškodb in njihove starše. Vsakodnevno delamo na dviganju družbene samozavesti z odprtimi tematikami o problemih, s katerimi se otroci in njihove družine srečujejo. Z različnimi aktivnostmi vpliva na boljše pogoje za delo v zdravstvenih institucijah in institucijah socialnega varstva.


V fondaciji Prvi korak močno verjamejo, da z malo njihovega truda lahko kvalitetneje živijo vsi teže bolni ali hudo poškodovani otroci lahko bolj kvalitetno živijo, saj se vsakih 1000 milj začne z prvim korakom.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page