top of page

Kakšno hrano priporočamo materam, ki dojite

Kot obljubljeno, se bomo dotaknili prehrane doječe mamice.

Veliko je govora o tem, saj je le ta še posebej pomembna prvih nekaj tednov po porodu. Kako veliko vlogo igra prehrana ob različnih boleznih otrok, pa dobro vedo starši Malih bolnih junakov. Mnenja stroke so dokaj deljena.


NIJZ s šolo za starše poudarja, da je potrebno počasi uvajati svežo zelenjavo in sadje.  Medtem pa svetovna organizacija za dojenje meni, da prehrana matere ne more vplivati na prebavne motnje ali kolike našega dojenčka.

Dober argument, ki ga navajajo je ta, da tudi dojenčke, ki se hranijo le z umetno formulo, lahko doletijo kolike. Torej, lahko si predstavljamo, da je v adaptiranem mleku tudi tisto, kar vsebujeta sadje in zelenjava in vpliva na kolike. 


Včasih smo matere za blažitev kolik kuhale domač janežev čaj. pogostokrat je otrokom kolike omili, dan današnji le redko pomaga, zato se lahko samo vprašamo, zakaj je temu tako.

Da to kar uživamo vpliva na našega dojenčka, lahko pove ena od naših mamic iz lastnih izkušenj, saj ima za seboj kar pol četrto leto dojenja pri najmlajši hčerki. Ker je le ta že odrasla in nima zdravstvenih težav, lahko s še večjo gotovostjo pove, da težave dejansko izvirajo iz občutljivosti na določene snovi, prenesene na novorojenčka preko materinega mleka.  

Ko je mati dojila, je njen mož vselej pripravljal solato, pri kateri je odstranil vse trdne, čvrste dele posameznega lista, tako ni bilo težav s krči zaradi solate. Kolike pa so nastopile vedno, kadar je bila za kosilo rižota in potrebno je bilo ugotoviti, zakaj.


Ugotovili so, da je preko mleka v malčico iz rižote prešla začimba Curry. Le ta je deklici še kasneje, ko je odraščala, povzročala izpuščaje po obrazu. Najhujšo reakcijo pa je dojenčica dobila, ko jo je mati podojila po tem, ko je spila manj kot deciliter vina Rose ob nazdravljanju.


Dojenčica je precej hitro po tem,ko je bila podojena izbruhala vse mleko in to v loku. Ob obisku družinskega zdravnika na domu je dojenčica spala in tudi kasneje ni bilo drugih izgredov, torej ni bilo nič drugega, le huda reakcija na vino.


Mamica je bila dedovano po očetu tudi sama alergična na žveplo in izkazalo se je, da je prenesla gene naprej. Dekle se še danes, ko je odraslo, nelagodno počuti ob zaužitju vina. Prav tako mati ni smela piti kokakole, jesti paradižnika ali paprike, na srečo je bil doma velik zelenjaven vrt, kajti hujša od reakcije na uvedeno zelenjavo ali sadje, je bila reakcija na vegeto in vse druge vrečke začimb ali omak, juh ter raznih dodatkov omakam ...Torej na barvila, emulgatorje in različne konzervanse. 


Mamice, bodite pozorne predvsem na to, kaj kot hrana ne ustreza vam, vašim staršem in vaši genetiki( npr. v nekaterih družinah je intoleranca na gobe, morsko hrano, ribe, školjke).

Ker pogosto ne moremo vedeti za vse prednike in sorodnike, je najbolje, če se lahko, da se najpogostejšim alergenom v času dojenja izogibate. Mednje sodijo torej solate oz. vsaj čvrsti deli solat in močne čvrsto listnate solate, kot so radič, endivja, zelje, tudi ohrovt..., alkoholne pijače, močnejše začimbe, emulgatorji, barvila, konzervansi, nikakor ne pijte pijač, kot so coca cola, cocta, schweps in podobno, ognite se mlečnemu sladkorju, ki ga uvedite počasi ( laktozo) ognite se morskim sadežem, še posebej večjim ribam in školjkam ter seveda vsem gobam in tudi kumare ter podobno zelenjavo uvajajte počasi.


Pri sadju se ogibajte predvsem jagodam in citrusom. V prvih mesecih se ognite še posebej vsem oreščkom, čokoladi in pa tudi cvrti hrani. Tudi stročnice, kislo zelje, kisla repa in druge kisle jedi niso priporočljivi. Solato je najbolje pripraviti s stisnjeno limono, zalito z vodo, če je že potrebno kisati. 


Ko uvajate po nekaj prvih mesecih počasi različno prehrano nazaj v vaš jedilnik, to naredite postopoma, eno stvar po eno in opazujte natančno reakcijo vašega dojenčka. Če po nekaj zaužitjih določene hrane, ko se ta nakopiči tako v mleku, kot v mačku, ni nobene negativne reakcije, potem vaš malček to hrano dobro prenaša.


V kolikor pride do vnete ritke, rdečih nitk v blatu, ki nakazujejo vnetje črevesja, do kolik, izpuščajev, pa ima nanjo intoleranco, ki je lahko le začasna zaradi občutljivosti in starosti, lahko pa je ta občutljivost dolgotrajnejša, tako, kot pri prej navedenem primeru dekleta, ki je s to občutljivostjo odraslo. Kljub ukrepom postopnega uvajanja alergena, se telo nanj ni privadilo in reakcije niso izginile. Morda bi z vztrajnostjo uspelo, ampak, zakaj bi jo mučili zaradi intolerance na Coca Colo, žveplo, curry in školjke? 


Emulgatorje, konzervanse, barvila, pa je njeno telo z leti počasi sprejelo, tako ali drugače pa se je dobro ogibati le tem, kolikor je mogoče.  Enako je bolje, če se telo ne navadi preveč na cvrte pregrehe, ki so nezdrave.


Drugače pa je s sadjem in zelenjavo. Le to se z meseci dojenja po najmanj dveh mesecih previdnosti, postopoma lahko uvede v prehrano.

Paziti je potrebno le pri stročnicah in pa tudi količine naj bodo postopne. Npr. pol kumarice najprej, potem pa vsakokrat malce več, če ni reakcij. V kolikor pride do reakcij pa ali zmanjšati količino, ali pa še malce počakati ter poizkusiti ponovno. 


In ne...ni le mit. Mlečna hrana dejansko pomaga pri proizvodnji mleka. Potrebno je le biti previden, da z njo dejansko ne pretiravamo. 


Po nekaj mesecih bodite brez skrbi, da ne bo več veliko odrekanj. Drage mamice, vse to je samo začasno. Sreča je, da čas z majhnim dojenčkom prve tri mesece kar leti in v momentu boste spet lahko jedle prav vse, kar si boste zaželele. 


Kaj pa je priporočljivo jesti od sadja, ko je seznam previdnosti tako dolg? Sadje, ki ga večina dojenčkov dobro prenaša in ga lahko jeste svežega že od začetka so jabolka in banane.  S kakimi odličnimi keksi zraven, se lahko odlično dopolnjujejo. Tako da vam priporočam, da vas na mizi vedno čakajo, za tiste trenutke, ko se bo vaš mali razgrajač odločil, da vas želi samo zase in ne bo časa za pripravo prigrizkov. Neproblematično sadje so tudi lubenice in melone.


Med dojenjem mora mati zaužiti okoli 3 litre tekočine, če je vroče, se poti ali kako drugače izgublja več vode, pa tudi več. Najpriporočljivejše je piti pitno vodo, negazirano mineralno vodo in mleko. Priporočeno pa se je izogniti pijačam, ki vsebujejo kofein. Med te pijače spadajo pravi čaji, kave in seveda tudi popularna Coca Cola. Kofein namreč zelo hitro pride v materino mleko.


Seveda to ne pomeni, da zdaj ves čas dojenja ne smete piti kave. Mogoče je pametno, da se ji vsaj prvi mesec odpoveste, potem pa jo začnete piti previdno. Torej pod previdno počasi, postopoma popijte nekaj požirkov in ne cele skodelice in seveda opazujte počutje vašega otroka. Definitivno pa odsvetujemo, da v prvih mesecih pretirano posegate po njih.


Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da alkohol seveda popolnoma črtajte iz seznama. Lahko pa si ga vključite v svoj jedilnik preko omak in peciv, kjer se pokuha ali speče. Brez težav tako lahko napadete bolonjsko omako, ki je najboljša z rdečim vinom ali praznično potičko, ki lepo diši po dodanem rumu. 


Vendar previdno pri orehih...lahko pride do alergične reakcije.

Še ena sestavine je, ki rada ponagaja trebuščkom malih dojenčkov in to je svinjina. Vsaj prvi mesec se ji izogibajte. Potem pa jo v manjših količinah počasi vključite. 


Prav tako strokovnjaki priporočajo, da je treba biti pazljiv pri zelo mastni hrani. To ni dobro ne za vas in posledično tudi ne za vašega otroka. Mastna hrana nas rada napenja in vse kar rado napenja vas, bo gotovo napenjalo tudi dojenčka, ki je vaše mleko. Pod to spada tudi cvrtje.


Zdaj ko smo izključili čokolado, Coca Colo, jagode, začimbe in ocvrto hrano in ste že popolnoma obupane. Zdaj nas čakajo samo še tiste dobrodošle, slastne sestavine, ki bodo med dojenjem dobre za vaše in otrokovo telo.


Pa začnimo pri najbolj pomembni in to je tekočina. Med dojenjem je priporočljivo, da spijete čimveč tekočine. Sama že leta prisegam na vodo. Seveda lahko posegate tudi po čajih, sadnih sokovih (z izjemo pomarančnih in jagodnih. In seveda limonade in vsi citrusni sokovi bodo za začetek odpadli). Najbrž boste že same ugotovile, da ste večkrat žejne, in tako tukaj ni drugega pravila kot ta, da poslušajte svoje telo.


Obstaja kar nekaj sestavin, za katere pravijo, da vplivajo na količino mleka. Med te spada polenta, ovseni kosmiči, mlečne jedi in jajca. Mnoge mamice trdijo,kar smo že omenili, da imajo po mlečnih jedeh občutno bolj polne dojke. Tako, da mogoče vse to ni le mit. Previdne bodite le, da z mlečnimi jedmi ne pretiravate.


Dnevna meja vnesenega mleka je približno 6 dcl. In previdno z laktozo ( opazujte otroka), če imate rade kozje mleko, lahko poizkusite dobiti kakega domačega. Za vas in za otroka to zna biti odlična stvar.


Predlogi za obroke;


Zajtrk ali večerja: mlečni gres, mlečni riž, mlečna prosena kaša z umešanimi jajci, ovseni kosmiči z jogurtom ali mlekom, sto in ena marmelada na kruhu, nadrobljen kruh v mleku, močnik, polenta z mlekom, topli sirov sendvič …

Malice: banana, jabolko, jogurt, skuta s sadjem, rezina kruha s sirom, mafin, kvašeni rogljiček …


Kosilo: prav takšno, kot ste ga imeli pred porodom, le da ne vsebuje pretirane količine sveže zelenjave, svinjine in ni premočno začinjeno, okisano iz prej omenjenih sestavin ali dodatkov.


Ne glede na vse napisano, pa je seveda vse odvisno od vašega dojenčka. Kakšni dojenčki brez težav prenesejo vsako hrano, drugi spet ne. Zato je bistveno, da opazujete reakcijo, ki jo bo določena hrana povzročila vašemu dojenčku. Če reakcije ni, potem brez slabe vesti tisto sestavino vključite v svoj jedilnik.


Če pa reakcija bo, se ne ustrašite. S sestavino poskusite postopoma vnesti ponovno in mogoče jo bo vaš dojenček počasi sprejel. 

Kakorkoli, vse te ‘prepovedi’ so za vas samo začasne . Verjemite, dvakrat boste zaprle oči in prvi  meseci bodo mimo.


Pri bolnih otrocih v prvih mesecih veljajo enaka pravila. Imunski sistem se jim šele razvija in če so dojeni kljub bolezni, se njihova intoleranca postopoma pokaže. Prav tako, kot pri zdravih. Sčasoma se zabrisane meje razkrivajo, zdravi otroci prenesejo vse več, bolni pa so vse bolj občutljivi.

0 comments
bottom of page