top of page

Kako se s svojimi otroki pogovarjati o novem koronavirusu COVID-19

Lahko ste pod hudim stresom in zaskrbljeni zaradi novega koronavirusa COVID-19 - in prav tako so pod stresom in zaskrbljeni tudi vaši otroci. Preizkusite strategije, da se z njimi pogovorite in jim pomagate, da se s tem laže spoprimejo


V vsaki hitro spreminjajoči se situaciji lahko izguba vsakodnevne rutine, izolacija in negotovost povzročijo tesnobo, strah, depresijo in osamljenost. Zaradi preobremenjenosti z informacijami, govoric in napačnih informacij se počutite brez nadzora in ne veste, kaj storiti. Ko se počutite tako, se lahko tako počutijo tudi vaši otroci - in pogosto zaznajo, kako se počutite vi. Pogovor z njimi o dogajanju je lahko izziv. Koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19) je postala vir vsakodnevnih pogovorov. Kot skrbnik se morda sprašujete, kako podpreti razvojne potrebe svojih otrok in razumevanje koronavirusa. Iskrena in natančna razprava z otroki o zdravilu COVID-19 jim lahko pomaga razumeti, kaj se dogaja, razbremeni nekatere strahove, poskrbi, da se počutijo varne in jim pomaga, da se začnejo s tem spopadati z zanje najboljšim načinom. Kako začnem pogovor s svojimi otroki o COVID-19?

Dober začetek je učenje o COVID-19 iz uglednih virov. Če ne zaupate našim, pa iz tujih oz. tistih, ki jim zaupate sami. Pridobite verodostojna dejstva o trenutnih priporočilih in se poučite, kako zaščititi svojo družino. Potem boste pripravljeni na pogovor s svojimi otroki in jim boste samozavestno lahko zagotovili podporo, ki jo potrebujejo v težkem času. Nikar jim ne kažite svoje šibkosti, strahu, dvomov. Če je mogoče, izberite čas, ko se bodo vaši otroci verjetno želeli pogovarjati. Vprašajte, kaj že vedo in kakšna vprašanja in pomisleke imajo. Vsi se odzivajo drugače, toda vprašanja vaših otrok lahko vodijo k razpravi. Prisluhnite in na njihova vprašanja odgovorite z dejstvi na način, ki ga bodo razumeli. Če ne veste odgovora na vprašanje, bodite iskreni. Sporočite jim, da obstaja veliko govoric in lažnih informacij ter da jim boste pomagali spoznati dejstva. Če je to primerno za njihovo starost, jim lahko na zanesljivem spletnem mestu pokažete, kako iščejo odgovor. Predvsem pa, ne glede na njihovo zdravstveno stanje, jim vlivajte vero, moč in občutek, da bo vse dobro. Obrnite v prid družini trenutne razmere in izkoristite čas, ko ste lahko več skupaj kar najbolje. Za učvrstitev medsebojnih vezi, igrajte se, pogovarjajte, zabavajte, telovadite kolikor lahko in uporabite morda tehnike joge ter druge razbremenitvene vaje.

Pogosto preverite, kako se vaš otrok spopada z razmerami, in mu ponudite pogovor, saj se informacije o stanju ter ukrepih za družine spreminjajo. Spodbudite jih, naj izrazijo svoja čustva in jim dajte vedeti, da je v redu, če se vznemirijo. Spodbujajte jih, da se obrnejo na vas z novimi vprašanji. To gradi zaupanje.

Katere točke je treba vključiti v pogovor o COVID-19?

Delite preprosta dejstva o COVID-19, ki ustrezajo razumevanju vaših otrok: Pojasnite, kaj je to. COVID-19 povzroča klica (virus), ki lahko razboli telo. Ljudje, ki imajo COVID-19, imajo lahko kašelj, zvišano telesno temperaturo in težave pri globokem vdihu. Toda nekateri ljudje, zlasti otroci, ki imajo virus, se morda sploh ne počutijo slabo ali imajo le blage simptome, kot je prehlad.

Pojasnite, kako se virus širi. Najpogosteje virus, ki povzroča COVID-19, vstopi v telesa ljudi iz rok, ko se dotaknemo ust, nosu ali oči. Virus je tako majhen, da ga ne vidite. Zato je pomembno, da si pogosto umivamo roke in se ne dotikamo ust, nosu ali oči. Če nekdo, ki ima okužbo, kašlja ali kiha na vas od blizu - bližje kot šest metrov -, potem lahko virus tudi širi.

Govorite o tem, kaj se dogaja. Toliko slišite o COVID-19, ker gre za novo bolezen, ki je še nismo videli, s katero se človešo telo še ni spopadlo ali srečalo.Strokovnjaki po vsem svetu se vsak dan trudijo, da bi spoznali COVID-19 in se naučili, kako pred njim zaščititi ljudi. Ne pozabite se pogovoriti o tem, kako lahko vaši otroci ostanejo varni: Naredite praktične korake. Spodbujajte pogosto in pravilno umivanje rok - zlasti ob prihodu domov, pred obroki in po pihanju nosu, kašljanju ali kihanju. Pokažite jim, kako kihnite ali zakašljate v robček in ga vrzite v smeti ali zakašljajte v upognjen komolec. Očistite in razkužite pogosto dotaknjene predmete in površine po hiši. Pokažite učinkovito umivanje rok. Otrokom pokažite, kako z drgnjenjem rok ustvarijo drobne milne mehurčke in kako milo potegnejo med prste in vse do koncev prstov in za nohte, vključno s palci. Spodbujajte svoje otroke, naj dvakrat (približno 20 sekund) zapojejo neko izbrano vam domačo pesem , da porabijo čas, ki ga potrebujejo za čiščenje rok.


Žal smo najbolj varni pred virusom doma. Ko šola in prireditve odpadejo in družina ostaja vse bolj doma, razložite otrokom, kako lahko s tem preprečite širjenje koronavirusa in jim pojasnite, da je to le začasen ukrep, da svetovni strokovnjaki nenehno delajo, da bi našli rešitev. Povejte jim, da se bo zagotovo tveganje za COVID-19 kmalu znatno zmanjšao ali izginilo,in se lahko veselijo vrnitve v svojo običajno rutino.

Vadite socialno distanciranje. Izogibajte se tesnemu stiku z ljudmi zunaj doma, tudi če se zdi, da niso bolni. Pretvarjajte se, da je med vami in osebo, ki stoji blizu, kolo, ki omogoča razdaljo vsaj približno 2 metra. Namesto s peticami ( high fives), udarci z dlanmi ( first bumbs) ali objemi ljudem zunaj družine dalite nasmehe, jim mahajte, da pozdravite.

Ne pozabite na načine, kako ostati zdrav. Zdrave navade vključujejo dobro uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in dober spanec!


Kaj lahko storim, da pomagam svojim otrokom?

Tu je nekaj korakov, s katerimi boste lažje obvladali otroke: Ostanite mirni! Otroci bodo v vas iskali namige o tem, kako se odzvati. Spomnite jih, da je to, kako se počutijo zdaj, popolnoma v redu, pričakovano in spodbudite jim upanje v prihodnost.

Držite se rutine in obenem ustvarite nove družinske rutine, kot so učne dejavnosti, čas obrokov,telovadba, igre, sprostitev in branje pred spanjem. Ta struktura otrokom pomaga predvideti načrtovano, kar jim omogoča, da v situacijah občutijo nadzor. Za prikaz dnevnega urnika doma uporabite tablo ali papir. Preverjanje nalog lahko spodbudi občutek dosežka.

Omejite dostop do novic. Obstajajo časi nenehnih novic o zdravilu COVID-19 iz vseh vrst medijev, ki lahko povečajo strah pred boleznijo. zato jim omejite branje, poslušanje ali gledanje novic. Omejite tudi uporabo slabih ali nevarih družabnih medijev, ki bi lahko vaše otroke izpostavili lažnim govoricam in informacijam. Bodite previdni pri razpravljanju o novicah in svojih strahovih pred svojimi otroki.

Bodite kreativni glede načinov zabave. Spodbujajte dejavnosti, v katerih tako vaši otroci kot vi uživate, kot so uganke, umetniški projekti, branje in glasba. Ustvarite priložnosti za družinski čas. Igrajte igre s svojimi otroki, naj se vključijo v kuharske projekte in uživajo v domačih filmskih večerih.

Uživajte v virtualnem druženju. Povežite se s prijatelji in družinskimi člani s telefonskimi klici in FaceTime ali podobnimi aplikacijami. Tako se lahko izognete izolaciji in lahko vzpostavite in ohranjate tesne odnose.

Izogibajte se krivdi. Pazite, da ne boste krivili določenih ljudi, tudi tistih iz kulturne, rasne ali etnične skupine. Bodite zreli in se zavedajte, da je ves svet v stiski.

Po potrebi poiščite nasvet. Če opazite nenehne težave s spanjem, spremembe prehranjevalnih navad ali težave s koncentracijo pri običajnih nalogah ali če imajo vaši otroci vztrajen občutek brezupnosti, pretirane žalosti ali velike skrbi, se za nasvet obrnite na svojega zdravnika ali strokovnjaka za duševno zdravje.Obstajajo spletne skupine za pomoč staršem, šole imajo še vedno aktivirane svetovalne delavce, ki prav tako lahko pomagajo.

Kaj če je nekdo v moji družini izpostavljen koronavirusu ali diagnosticiran s COVID-19?

Ko imajo ljudje COVID-19 ali so morda prišli v stik z drugimi, ki imajo koronavirus,jih prosite, naj ostanejo v karanteni - da se izolirajo od drugih članov, da ne bi širili okužbe. To pomeni, da ostanejo doma in niso v prostorih ali krajih z ljudmi, ki nisoožja družina.


Če zboli vaš otrok ohranite mirno kri. Ni prvi in ne zadnji. in otroci najbolj zlahka prestanejo to bolezen. Ga pa opomnite, da ga boste vi ali drug skrbnik ves čas pozorno opazovali in mu pomagali, zanj poskrbeli. Prepričajte se, da boste v tesnem stiku z zdravnikom, ki vam bo lahko dajal navodila za nego in okrevanje.


Če družinski član zboli in ga je treba izolirati doma ali v bolnišnici, razložite, zakaj mora biti ta oseba trenutno zunaj družine. Otrokom omogočite, da ostanejo v stiku z ljubljeno osebo, na primer prek elektronskih naprav ali telefona ( če seveda razmere to omogočajo) ali tako, da na primer vsaj pošljejo sporočilo v vednost, da so v srcih in mislih z njo.


Kaj še lahko storim?

V tem času je pomembna skrb zase. Bodite pozorni na svoja čustva in se zanesite na ljubljene ali se pogovorite s strokovnjakom, če menite, da ne zmorete več. Dovolj spite, jejte zdravo in ostanite aktivni. To vam bo omogočilo, da skrbite za svoje otroke, zase in druge bližnjeter boste služili za vzor, kako se spoprijeti.

0 comments
bottom of page