top of page

V UK roboti pomagajo dolgotrajno, kronično bolnim otrokom

Ste se kdaj vprašali, koliko imamo pri nas dolgotrajno bolnih otrok, ki ne morejo redno obiskovati osnovno šolo? Ste se kdaj vprašali, kako se vsi ti bolni otroci počutijo, ker bi bili radi med sovrstniki, pa ne morejo biti.  Pa kolikokrat so prikrajšani za razlage učiteljev? Namesto njih v šoli samevajo šolske klopi, oni pa samevajo doma. 


Kaj, ko bi otroci s pomočjo robota lahko bili v šoli preko spletnih omrežij tako, kot, da so dejansko tam, med otroci? 


Ja, domišljija ne pozna meja... zato je dovoljeno sanjati...in otroci imajo svoje predstave o svojih željah. Mi jim ne moremo biti kos, naši odrasli možgani, ki tudi nikdar niso in ne bodo mogli skusiti tega, kar prestajajo v njihovih letih, zato razmišljajo  popolnoma drugače.

Zakaj ne bi dopustili, da dolgotrajno, kronično bolni otroci sodelujejo v izobraževanju pod njihovimi lastnimi pogoji. V Angliji so jim prisluhnili...


AV1 je robot..., ki se udeleži pouka v imenu bolnega otroka. Je njegove oči, ušesa in njegov glas v razredu.

Ja, prav ste slišali...AV1 je učenčev učni avatar, ki omogoča bolnim otrokom in mladim odraslim s kronično dolgotrajno boleznijo obiskovanje pouka preko aplikacije na njihovem pametnem telefonu ali tablici. 


Ko je ( če je) naš otrok diagnosticiran kot dolgotrajno, kronično bolan otrok, njegova bolezen precej vpliva na naše in tudi njegovo vsakodnevno življenje, povzroči, da velikokrat izostaja od pouka in izgubi veliko dragocenega časa, ko bi se lahko igral in zabaval s svojimi sovrstniki. Izolacija, v katero so ti otroci nehote pogostokrat pahnjeni lahko enako negativno vpliva na otroka ali še celo bolj, kot sama bolezen. 


AV1 robot je ustvarjen zato, da bo otrokom omogočil nekaj svobode, da se bodo lahko kljub bolezni udeleževali pouka in druženja s prijatelji ter sošolci posredno ter pod svojimi pogoji, ko jim bo to ustrezalo. Bolan otrok se z uporabo AV1 lahko odloči, da se poveže ali pa prekine stik. Preprosto s pritiskom na gumb aplikacije.


AV 1 robot dolgotrajno bolnim otrokom omogoča, da vidijo, slišijo in govorijo s svojimi sošolci, omogoča jim sodelovanje pri pouku, spremljanje pouka skoraj, kot, da bi bili tam, preko varnega okolja aplikacije v pametnem telefonu ali tablici.

Če želi otrok kaj vprašati ai odgovoriti na vprašanje učitelja, lahko dvigne roko tako, da na aplikaciji stisne gumb in na glavi robota prične utripati bela luč. 


AV 1 se lahko nastavi v šepetalni program, tako, da ga lahko slišijo le otroci, ki so ob avatarju. In kadar se otrok ne počuti dovolj dobro, da bi šel k pouku, lahko signalizira, da bi rad le pasivno poslušal pouk in modra lučka bo pričela utripati na glavi avatarja. 


V nadaljevanju si lahko ogledate, kako robot deluje in kako izgleda. Odlična inovacija za določeno skupino bolnih otrok, ki jih tako lahko pomanjkanje druženja z zdravimi  sovrstniki zaznamuje za vse življenje. Še posebej dragoceno je, ker lahko slišijo razlage učiteljev, profesorjev in jim je s tem omogočena večja enakovrednost zdravim otrokom. 


Zagotoviti pa je potrebno varnost otrok, da bi roboti ne prišli v napačne roke in bi ne bii zlorabljeni iz strani ljudi s slabimi nameni. Prav tako je treba zagotviti nekoga, ki bo za avatarja v šoli dobro skrbel, ga po potrebi prenašal... 


Čudovita in dragocena naprava, katero bodo zagotovo še dopolnjevali, ki pa pred uporabo pri nas potrebuje izpeljavo določenih varnostnih postopkov. 0 comments

Comments


bottom of page