top of page

Ponosni na našo besedno zvezo "Mali junaki"

Pisalo se je leto 2006 ko je predsednica ustanove podala predlog, da bi bolne otroke, katerim pomagamo poimenujemo » MALI JUNAKI.

To besedno zvezo je predlagala z globokim spoštovanjem in občudovanjem, saj se junaško spopadajo z izjemno težkimi stanji v začetku življenja, ko bi zanje morala obstajati veselje, igra, zabava, …skratka vse drugo, kot huda bolezen.

Tudi bolni otroci se znajo zabavati , znajo te objeti, njihova ljubezen je neizmerna, njihov pogum, modrost, soočenje z boleznijo…najbolj se je predsednici usidrala v srce deklica, ki je imela tretjo ponovitev raka in je vedela, da bo umrla.


Njeno soočenje s tem dejstvom, njena ljubezen do umetnosti, saj je čudovito slikala, njena želja, da na hemato-onkologiji vendarle uredijo učilnico in ustvarjalnico, kjer bi otroci lahko ustvarjali nekaj, kar bo ostalo, ko nje več ne bo, da bodo imeli boljše pogoje, kot ona. Takrat si je predsednica ustanove obljubila, da bodo bolni otroci dobili simbol, ki bo plemenit, ki ne bo več » otrok s posebnimi potrebami ali na smrt bolan otrok«, temveč junak! »MALI JUNAK«.


V USTANOVI SMO NAREDILI NAČRT, KAKO BOMO NAREDILI TO BESEDNO ZVEZO PREPOZNAVNO. In pričeli smo graditi prepoznavnost na vseh sferah, kjer je bilo to mogoče. K sodelovanju smo povabili tudi znane in prepoznavne Slovenke in Slovence kot ambasadorje.


Naši ambasadorji so povsod širili besedno zvezo »Mali junak«, »Mali junaki« …. Povabili so jih v dnevno informativne oddaje, vodili so različne oddaje od Big Brotherja do radijskih odmevnih prispevkov, »Mali junak« se je pojavljal v vseh dnevnih časopisnih in revijah. Medijska podpora je bila res ogromna.


Pričeli smo z zelo odmevnim nacionalnim projektom »OBRIŠIMO SOLZICO MALIM JUNAKOM«, v katerem so donatorji, ki so pomagali »malim junakom«, zbirali kristale Swarovski, solzice, kot simbol lajšanja stisk, v katerih so se znašle mnoge družine, ko jim je hudo zbolel otrok ali ko se je bolan rodil ali se je hudo ponesrečil. Solzici so se pridružili še drugi simboli, z njimi pa so donatorji opozarjali na dejstvo, da bolni otroci so med nami in da potrebujejo pomoč, ljubezen, razumevanje, podporo, duh dobrodelnosti do bolnih otrok in svojo empatijo, da so to »mali junaki«, od katerih se moramo in se lahko veliko naučimo. Da si kljub bolezni želijo biti enakovredni in da si strašno želijo zdravja, ker imajo veliko veselje do življenja, dogodivščin in številne načrte. Mnoga prijateljstva je ta projekt predramil in so ohranjena še dan današnji.


Besedna zveza se je ne le prijela na Slovenskih tleh, temveč se je razširila mednarodno v številne Evropske države in na Balkan.


Na slovenskih tleh pa so pričele nastajati knjižice s to besedno zvezo, odvijati so se pričeli številni projekti manjših organizacij, besedno zvezo se je vse pogosteje pričelo uporabljati tudi za otroke v stiski, se jo vključilo v pesmi, uporabljati so jo začeli tudi zdravniki ter medicinske sestre po oddelkih bolnišnic…


V naši ustanovi je nastala pesem MALEGA JUNAKA, avtorica besedila je naša predsednica uprave, zapel jo je Andraž Hribar, glasba in aranžma je izpod prstov Andraža Hribarja in Patrika Grebla. Prvič smo jo predstavili marca 2013 na naši prireditvi v Narodni Galeriji v Ljubljani pod pokroviteljstvom predsednika države.


Strašansko ponosni smo, da se je besedna zveza "Mali junaki", ki jo je dala bolnim otrokom naša predsednica davnega leta 2006 tako močno usidrala v mnoga srca pri nas in po svetu.

Ker pa se je besedna zveza »mali junaki« skozi leta razširila in se jo uporablja za vse otroke (čeprav je bila prvotna namenjena le bolnim otrokom) smo v ustanovi dodali tej besedni zvezi leta 2015 še eno besedo in sicer »bolni«.

Na začetku je bila besedna zveza »Mali junaki« namenjena zgolj in le bolnim otrokom, oni so posebni in zares pravi in prvi "mali junaki", ideja za besedno zvezo je nastala zaradi njih, zaradi deklice z rakom, ki je predsednici ustanove vzbudila veliko spoštovanje. Torej zato, ker so bolni otroci vredni globokega spoštovanja, so lahko le vzgled vsem nam, ko se tako pogumno spopadajo in so resnično junaški pri premagovanju tako težkih stanj, kakršne mnogi ljudje nikdar v življenju ne skusimo. Ker so res posebni junaki, smo se v ustanovi morali prilagoditi in smo jih , da se ve, da gre zanje sedaj poimenovali »MALI BOLNI JUNAKI«.

0 comments

Commenti


bottom of page