domovpišite namdodaj med priljubljenenatisni stran
pošljite nam SMS
z vami že 10 let
Ustanova Fuzndacija Za Pomoc Otrokom
Ustanova Fuzndacija Za Pomoc Otrokom
Niste prijavljeni
(0)
Vaša košarica je še prazna.


Zapri ko�arico

Slika
Slika
Slika

Nekaj mnenj učencev in dijakov na temo ¨Revščina med sovrstniki¨

3.11.2014Letošnjo jesen smo med nekaterimi dijaki in šolarji skupaj z učitelji in profesorji naredili anonimno anketo na temo revščine med sovrstniki. Dijaki in učenci, ki so to želeli, so napisali kratke zgodbice oz. svoja razmišljanja o odnosih, revščini, denarju, bolezni, neenakosti med sovrstniki,… in jih anonimno oddali naši Ustanovi.


Na kratko vam predstavljamo le nekaj izmed več kot tristo prejetih mnenj, ostale pa bomo še analizirali in naknadno predstavili z ugotovitvami. Misli smo nekoliko lektorirali. Imena smo spremenili.

 

 


Moje ime je Sanja, sem dekle s cerebralno paralizo. Bogastvo zame je življenje samo! Včasih se vprašamo, kaj nam daje voljo zanj. Voljo in moč nam vlivajo osebe, zaradi katerih smo srečni in bogati v srcu. Osebe, ki nam pokažejo, da tudi naše življenje nekaj velja, čeprav smo bolni! Te osebe, so bile zame čisto pravi Božji dar in žal mi je, da nekateri ljudje kljub razkošju, v katerem živijo, niso srečni, ker nimajo pravih prijateljev. Jaz nimam veliko denarja in sem povrhu še bolna, a sem v srcu bogata, ker imam prave prijatelje, saj me imajo radi navkljub bolezni in skromnemu premoženju. Želim si, da bi enako ljubezen, kot sem je deležna jaz, bili deležni tudi drugi, kateri namesto prijateljev dobijo le ljudi, ki ne iščejo prijateljstva, ampak samo koristi.
( Sanja )

 


Hudo mi je, ko gledam otroke, ki imajo staro in skromno obutev, oblačila, nimajo za hrano, izlete, pijačo... Hudo mi je, da to doživljam in moram to sprejeti kot nekaj normalnega. Ni mi všeč, ker sem moral priti do spoznanja, da nas ločuje prav denar in nam omejuje enakost. Sklenil sem, da se iz njih ne bom nikoli norčeval ter, da bom storil kar bom znal in bom lahko, da bodo mogoče srečni prav zaradi mene tudi revni.
( Žan )

 


Jaz sem Nik in živim v eni kot pravijo redkih povprečnih družin. Moti me, da se nekateri otroci nosijo, se delajo bogatejše in pomembnejše od drugih, da mislijo, da so najboljši. Namesto, da bi pomagali revnim, jim nagajajo, jih ponižujejo! In se smejijo in norčujejo na račun drugih. Jaz sem v svoji družini srečen in rad hodim tudi v šolo! Sploh si ne znam predstavljati, kako bi se družil s takimi, ki so nad drugimi. V mojem razredu ni nihče takšen, ne bogat in ne izstopajoč. Najbolj srečen sem, ko sem zdrav, ko dobim dobro oceno, ko osrečim prijatelja. Jaz sem vedno srečen! Bojim se revščine in nočem biti premožen. Bogastvo pa ni le denar ampak tudi sreča. Ga ni denarja, ki bi ga zamenjal za prijateljstvo, kjer sem lahko sproščen. Mislim, da bogati revnim, kot revni bogatim zavidajo, saj je morda pri revnih doma več ljubezni in čustev, vsaj tako jaz doživljam take prijatelje, pri bogatih pa je več dobrin in vidim, da si prijatelji, ki so revni bolj želijo imeti veliko denarja, kot jaz. Zato je revnim otrokom potrebno pomagati, da ne bodo vsak dan obremenjeni z denarjem in dobrinami, saj so včasih prav pohlepni, ker bi radi imeli dovolj za človeka vredno življenje, bogatim pa moramo pomagati z veliko ljubezni.
(Nik)


Moje ime je Alan. Sem zelo srečen, imam pa prijatelja, ki mu iz oči seva žalost! Namesto, da bi se veselil, ko se druživa pri meni, v moji sobi, mu čez obraz pada senca žalosti, saj nima svoje sobe in se sramuje svojega doma, mračne veže in majhne temne neogrevane starinske kopalnice. Želim si bolj, kot mogoče on sam, da bi dobil svojo sobo in bi s ponosom in srečo v očeh lahko povabil prijatelje k sebi domov na obisk. Želim si, da bi imel svojo sobo, v kateri bi se lahko v miru učil in tako imel možnost priti do boljših ocen in priložnosti nadaljevanja šolanja, kar mu lahko omogoči neodvisno in človeka vredno življenje.
( Alan )

 


Ime mi je Alja. Doma sem s kmetije. Letos sva z bratom dobila vsak svojo sobo. Kako vesela sem tega, saj ni vse za bratove oči in ušesa. Brat pomaga očetu, ampak čez zimo je pa računalniški freak. Skoz v sobi. Starša sta lahko dobila kredit, ampak na morje pa nismo mogli iti skupaj. Šla sem s kolonijo in lepo je bilo, ampak mislila sem le na očka in mamico. Nič mi sicer ne manjka, ne oblačil, ne igrač, tudi lep vrt imamo, živimo v naravi, kjer si lahko privoščim dolge sprehode in vidim mnogo živali. Sem srečna, saj ne potrebujem bogastva, le ljubezen in mogoče malo več družine. Poznam tudi manj srečne otroke in z veseljem bi z njimi delila del tega, kar imam.
(Alja )

 


Jaz sem Nenad, sem skromen fant iz skromne družine. Z babico sva odšla nekoč na obisk k njeni prijateljici in njeni vnukinji. Le ta me je hudo prizadela in vesel sem, da je po tem nikoli več nisem srečal. Z velikim plišastim medvedom se je bahala, ni mi ga pa dala c roke. Ko je videla, da sem žalosten, ker si ga tudi sam želim, je namerno razbila vazo in obdolžila mene, da sem jo razbil jaz. Od jeze sem odpulil njenemu medvedku roko, a se nisem počutil nič bolje.


Smilila se mi je, ko je jokala, a sem jo še vedno sovražil. Nikoli se ne bom norčeval iz otrok, ki nimajo denarja, saj to lahko pripelje do tega, da postane še tako dober otrok nasilen, zloben in sovražen.
(Nenad )

 


Sem Sara, sem zdrava, iz velike lepe hiše s parcelo in vrtom. Je to merilo višjega položaja? Lepa hiša, lep avto, nova oblačila, modna obutev, nakit ali morda izleti, potovanja, vplivni starši ali sorodniki, ki držijo skupaj? Verjetno je, kajti moja družina na morje potuje celo z letalom. Z avtom obiskujemo daljne sorodnike, do katerih brez denarja ne bi mogli. Vedno jim nesemo darila. Rada obdarujem. Oblečena sem v lepa, kvalitetna, nova in draga oblačila, ki jih mnogi sovrstniki nimajo. Srečna sem, da jih imam, a včasih mi je nelagodno. Tudi obutev imam modno, kvalitetno in novo in se mi čisto prilega. Sovrstniki so vse bolj pogosto v rabljenih, umazanih, raztrganih čevljih, teniskah, ki niso znane znamke in v ponošenih, starinskih oblačilih in se mi včasih tudi smilijo. Jem zelo dobre stvari, ki jih nikoli ne manjka. Mami veliko peče in kuha in jemlje tudi presno, zdravo hrano, pa olja in veliko zdravih stvari od lanenega semena do suhega sadja, oreščkov… Vse večkrat pomislim na tiste, ki morda jejo celo hrano iz smetnjakov, katero zavržejo le premožni in ne-verni ljudje. Mi jo vsaj pojemo. Imam veliko sobo v kateri ne manjka miru in vsega, kar potrebujem za učenje ter zabavo. Prav uživam v njej. Božiček mi vedno prinese darilo, ki si ga zaželim sama. Na vrtu imam svojo gugalnico in veliko sadnih dreves, imam kolo, rolerje, board, smuči, z očijem greva na tenis ali golf. Res imam bogastvo, ki ga znam ceniti, saj vidim veliko revnih otrok v razredu. Na šoli, v dejavnostih, kamor hodim pa jih ni. Verjetno nimajo denarja. Ko bi imeli vsaj nekaj več kot imajo tudi drugi. Želim si globoko iz srca, da bi imeli najstniki vse, kar imam jaz. Saj ni preveč, ti pa omogoča lepo otroštvo in prihodnost, v kateri imaš veliko možnosti.

Sploh se ne počutim dobro, ko gledam revščino. Nisem nič kriva, ampak mi je nelagodno. Želim si, da bi šli vsi otroci in mladi lahko na morje z družino in kamor si želijo, ali pa s prijatelji, ko so večji. Želim si, da bi imeli svoje lepe sobe, da bi jim starši lahko privoščili vse, kar potrebujejo. Želim si, da bi njihovim staršem in njim ljudje pomagali, da bi postali srečni, kot sem jaz.
(Sara)

 


Moje ime je Jan. Živim v srečni družini, kjer mi je udobno in lepo. Ne morem pomisliti, kaj bi bilo, če bi bili revni. Hudo mi je, ker tudi pri nas otroci živijo v pomanjkanju in tudi v nasilju. Z družino lahko obiščem veliko lepih krajev, ki jih takšni otroci morda ne bodo nikoli videli. Za moj rojstni dan lahko povabim prijatelje na zabavo in dobim veliko daril. Če ne bi mogel praznovati rojstnega dne, bi bil žalosten! Veselim se obiskov, saj lahko odpotujemo na obiske in jih prejemamo brez sramu in vedno imamo kaj za ponuditi in podariti.


Lahko se zdravo prehranjujem in me starša pri tem tudi razvajata. Lahko obiskujem različne športne aktivnosti. Mnogi otroci ne morejo početi tistega, kar bi zmogli in si zelo želijo. Zato si želim, da bi vsi otroci pri nas imeli dovolj denarja, da bi živeli zdravo, srečno in počeli, kar si zelo želijo.
(Jan )

 


Naši pokrovitelji

Element Lab d.o.o.


Pridružite se nam na facebooku Glejte nas na vimeo Pošlji SMS Potrdilo o pristnosti kristalov swarovski elements

Pravice pridržane 2001 - 2012, FZPO.ORG

izdelava spletnih strani
Izdelava spletnih trgovin
Gostovanje spletnih strani
CGP - Celostna grafična podoba

Placilo s kreditnimi karticami